
GST RATE ON CANTEENS-CONFUSION SETTLED 

 

The rate of GST on food and beverages supplied in canteens/mess has been a 
point of dispute in the GST era as the clarification issued by the government 
and the ruling pronounced by the Authority for Advance Ruling have been in 
total contradiction to each other. The present write up seeks to discuss the 
ambiguity as regards the applicable rate of GST on canteens and the recent 
amendment made by the government vide Notification No. 13/2018-Central 
Tax (Rate) dated 26.07.2018.  

The serial no. 7(1) of the notification no. 11/2017-Central Tax (Rate) dated 
28.06.2017 as substituted by Notification No. 46/2017-Central Tax (Rate) dated 
14.11.2017 w.e.f. 15.11.2017 prescribed the rate of GST applicable on supply 
of food or beverages by a restaurant, eating joint including mess, canteen as 
5% without the facility of input tax credit. The said entry read as follows:- 

S. 
No.  

Chapter 
Heading 

Description of service Rate 
(%) 

Condition 

7 9963 

Accommodation, 
food and 
beverage 
services) 

Supply, by way of or as 
part of any service or in 
any other manner 
whatsoever, of goods, 
being food or any other 
article for human 
consumption or drink, 
where such supply or 
service is for cash, 
deferred payment or 
other valuable 
consideration, provided 
by a restaurant, eating 
joint including mess, 
canteen, whether for 
consumption on or away 

2.5% Provided that 
credit of input tax 
charged on goods 
and services used 
in supplying the 
service has not 
been taken [Please 
refer to 
Explanation no. 
(iv)]. 



from the premises where 
such food or any other 
article for human 
consumption or drink is 
supplied, other than 
those located in the 
premises of hotels, inns, 
guest houses, clubs, 
campsites or other 
commercial places meant 
for residential or lodging 
purposes having declared 
tariff of any unit of 
accommodation of seven 
thousand five hundred 
rupees and above per 
unit per day or 
equivalent. 

 Explanation.- “declared 
tariff” includes charges 
for all amenities provided 
in the unit of 
accommodation (given 
on rent for stay) like 
furniture, air conditioner, 
refrigerators or any other 
amenities, but without 
excluding any discount 
offered on the published 
charges for such unit. 

 

It is submitted that although the entry 7(i) specifically mentioned canteen, 
mess but there was confusion as regards the GST rate to be charged by the 
contractors supplying food and beverages in canteen/mess established by 



industrial units/hospitals/educational institutions etc. This is for the reason 
that the entry only covered supply of food and beverages by canteen/mess and 
so it was opined that contractors preparing food in such canteens were to be 
considered as outdoor caterer liable to GST rate of 18% according to the then 
entry 7(v) of the notification no. 46/2017-Central Tax (Rate) dated 14.11.2017 
w.e.f. 15.11.2017 which simply covered services provided by outdoor caterers 
whether on occasional basis or regular basis. In this context, reference may be 
made to the Advance Ruling pronounced in the case of RASHMI HOSPITALITY 
SERVICES PRIVATE LIMITED [2018 (13) G.S.T.L. 211 (A.A.R.-GST)] given on 
21.03.2018 wherein it was held that a contractor engaged for running canteen 
set up for workers/employees of a company is liable to pay GST at the rate of 
18% under serial no. 7(v) as outdoor caterer as the contractor was providing 
services from other than his own premises as held in the case of Indian Coffee 
Workers’ Cooperative Society Ltd. Vs Commissioner [2014 (34) S.T.R. 546 
(All.)]. It is pertinent to mention here that while passing this decision, advance 
ruling also considered the clarification issued by CBIC vide Circular No. 
28/02/2018-GST dated 08.01.2018 which stated that supply of food or drink 
provided by a mess or canteen is taxable at the rate of 5% without input tax 
credit (ITC) under serial no. 7(i) of the notification no. 46/2017-Central Tax 
(Rate) dated 14.11.2017. It is also worth noting that it was clearly mentioned in 
this circular read with Corrigendum dated 18.01.2018 that GST is to be payable 
at the rate of 5% without ITC even by the contractor appointed by the 
educational institution with respect to canteen services provided by such 
contractor. It is submitted that inspite of the clarification by the CBIC, the 
Authority for Advance Ruling held that contractors supplying food in canteens 
are required to discharge GST at the rate of 18% as outdoor caterer under 
serial no. 7(v) of the notification no. 46/2017-Central Tax (Rate) dated 
14.11.2017 by placing reliance on the decision given in erstwhile Service Tax 
Laws with respect to outdoor caterer. 

The GST Council Meeting held on 21.07.2018 resolved the confusion created 
by the Advance Ruling and has amended the serial no. 7(i) of the Notification 
no. 46/2017-Central Tax (Rate) dated 14.11.2017. The amendment made in 
serial no. 7(i) vide notification no. 13/2018-Central Tax (Rate) dated 26.07.2018 
reads as follows:- 



S. 
No.  

Chapter 
Heading 

Description of service Rate 
(%) 

Condition 

7 9963 

Accommodation, 
food and 
beverage 
services) 

 
Supply, by way of or as 
part of any service, of 
goods, being food or 
any other article for 
human consumption or 
any drink, provided by 
a restaurant, eating 
joint including mess, 
canteen, whether for 
consumption on or 
away from the premises 
where such food or any 
other article for human 
consumption or drink is 
supplied, other than 
those located in the 
premises of hotels, inns, 
guest houses, clubs, 
campsites or other 
commercial places 
meant for residential or 
lodging purposes 
having declared tariff of 
any unit of 
accommodation of 
seven thousand five 
hundred rupees and 
above per unit per day 
or equivalent.  
 
Explanation 1.- This 
item includes such 
supply at a canteen, 
mess, cafeteria or 
dining space of an 
institution such as a 

2.5% Provided that 
credit of input tax 
charged on goods 
and services used 
in supplying the 
service has not 
been taken [Please 
refer to 
Explanation no. 
(iv)]. 



school, college, 
hospital, industrial 
unit, office, by such 
institution or by any 
other person based on 
a contractual 
arrangement with such 
institution for such 
supply, provided that 
such supply is not 
event based or 
occasional.  
 
Explanation 2.- This 
item excludes the 
supplies covered under 
item 7 (v).  
 
Explanation 3.- 
“declared tariff” 
includes charges for all 
amenities provided in 
the unit of 
accommodation (given 
on rent for stay) like 
furniture, air 
conditioner, 
refrigerators or any 
other amenities, but 
without excluding any 
discount offered on the 
published charges for 
such unit.  

 

 

It is submitted that the explanation to the amended entry clearly states that 
serial no. 7(i) includes supply of food and beverages by canteen, mess, 
cafeteria of an institution by such institution or any other person based on 
contractual arrangement with such institution with the condition that such 
supply is not occasional. Hence, the explanation leaves no room for doubt that 



the supply of food by canteens in an institution; whether the supply is by 
institution or by contractors engaged by institution will attract GST rate of 5% 
without ITC. Moreover, entry no. 7(v) pertaining to outdoor caterers has also 
been amended to specify GST rate of 18% for outdoor caterers supplying food 
on occasional basis for events and such outdoor caterers are not covered 
under serial no. 7(i).  

In nutshell, the amendment seeks to settle the dispute regarding applicability 
of GST rate on supply of food in canteens by contractors. Now, the contractors 
are required to charge GST at the rate of 5% to the institutions appointing 
them for supplying food in canteens run by such institutions. However, such 
institutions will not be eligible for availing the ITC of the GST paid to such 
contractors. Moreover, the companies maintaining canteens for their 
employees will again have to discharge GST at the rate of 5% on the food 
supplied to their employees as under GST era, employee and employer are 
related persons and this view was also confirmed in the Advance Ruling 
pronounced in the case of CALTECH POLYMERS PVT. LTD. [2018 (12) G.S.T.L. 
350 (A.A.R-GST)]. In such situations, the effective GST rate would be 10% 
(5%+5%) as no ITC is admissible to the companies.   


